facebook-pixel
8990 Ft-tól ingyenes szállítás
Tudj meg többet az okos otthonokról
2022. 08. 19.

Az okos eszközök egyre inkább elterjednek az otthonokban. Míg néhány évvel ezelőtt hatalmas újdonságnak számítottak az okos telefonok, addig ma már szinte természetes, hogy mindenki azokat használja. Ugyanez igaz lesz az okos otthonra, és rendszerbe integrálható eszközökre is.

Egyre többen választják az okos rendszereket

 

Az okos otthonok előnyeit ma már egyre szélesebb körökben is élvezhetik felhasználóik. Az elmúlt évek ingatlanpiaci fellendülése is segíthetett ebben, hiszen számos eszköz elérhető némileg drágábban, de központilag vezérelhető formában. Ne gondolja azonban senki, hogy az okos otthonok csak a kényelmet szolgálják, hiszen környezettudatosságot és spórolást is lehetővé tesznek. 

 

Mi az okos otthon, milyen előnyei vannak?

 

Az okos otthonban van egy központi egység, amivel vezérelni lehet a hozzá kapcsolódó eszközöket. Csatlakoztathatók hozzá televíziók, redőnyök, villanykapcsolók, kávégépek, fűtés rendszer, klíma, stb. A vezérlő egység lehet akár a telefonunk is, amin egy alkalmazás lehet segítségünkre. Ezzel lehetővé válik, hogy akárhonnan fel vagy lehúzzuk a redőnyt, lekapcsoljuk az égve maradt villanykapcsolót, vagy kikapcsoljuk a fűtést. A rendszer folyamatosan figyeli a szokásokat, és akár figyelmeztetés nélkül is elvégez bizonyos feladatokat, előzetes beállításokkal, vagy nélkül egyaránt. Bár korábban luxusnak számított ennek bevezetése az otthonokba, ma már inkább kényelmi funkcióként gondolunk rá. A kényelmi funkciókon túl nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy energiát és pénzt is megtakarít felhasználóinak. Sokat számít, hogy a termosztátok és a klímák messziről is irányíthatóak, sőt LED izzók esetén a lámpák lekapcsolhatók, ha elhagyjuk az otthonunkat. A redőnyök irányításával is energiát takaríthatunk meg, hiszen télen bent tarthatjuk, nyáron pedig kizárhatjuk vele a meleget. Elmondhatjuk tehát, hogy az energiatakarékossággal pénzt is spórolhatunk, így az okos otthonba fektetett összeg hamarosan megtérül, sőt bizonyos rendszerekre államit támogatást is igénybe vehetünk, mint például a napelem vagy geotermikus fűtés. 



Bővíthető rendszerek

 

Természetesen a rendszer bizonyos határig bővíthető, tehát nem szükséges egyszerre minden otthoni terméket kicserélni.  Ma már több olyan szabvány is létezik, amikhez a gyártók szabadon csatlakozhatnak, így lehetővé válik az is, hogy különböző márkák integrálják termékeiket ugyanazon rendszerhez. Nem kell tehát letenni a voksot egyetlen márka mellett, de nyilván léteznek olyan megoldások is, amelyek csak saját berendezéseikkel működnek. 

Ha még nem kezdett bele okos otthon kialakításába, érdemes első lépésként alaposan utána nézni, hogy bizonyos termékek mely rendszerekkel működtethetők, így elkerülhetőek a későbbi kompatibilitási problémák. 

 

Összegezve elmondhatjuk, hogy a kényelmen túl az okos rendszerek energiahatékonyak és ennek köszönhetően megtérülő befektetésnek is számítanak.  Biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben ezek a rendszerek is széles rétegben elterjednek, ezáltal növekedni fog a választék, és elérhetőek lesznek olcsóbban kialakítható rendszerek is. 



blogbejegyzések
Togkalaxis telefonos Applikáció Letöltése az AppStore rendszeréből - IOS Togkalaxis telefonos Applikáció Letöltése a GooglePlay rendszeréből - ANDROID
©2018-2024 tokgalaxis.hu minden jog fenntartva!
powered by ForWeb - Webáruház Készítés
0