facebook-pixel
8990 Ft-tól ingyenes szállítás
Ötven éves az első mobilhívás
2024. 04. 03.

Fél évszázaddal ezelőtt, 1973. április 3-án, megtörtént a világ első mobiltelefon-hívása.

Dr. Martin Cooper, a Motorola vezető mérnöke New York utcáin kezdeményezte az első tárcsázást bézsszínű készülékéről, mely hatalmas számbillentyűkkel és egy méretes antennával volt felszerelve.

 

A szakember a rivális Bell Labs vezető mérnökét hívta fel, hogy stílszerűen közölje vele, éppen kézi telefonról beszél vele. Ez meglepetést okozott a konkurenciának, hiszen a Bell ekkor csak autókba épített mobiltelefonokon dolgozott. A Motorolánál azonban más irányt tartottak célszerűnek, nem az otthonokból az autókba költöző, helyhez kötött mobiltelefonokat tartották nagy innovációnak.

 


Cooper első mobiltelefonja nagy lépést jelentett, azonban még nagyon kezdetleges volt: közel két kilogrammot nyomott, és a 23 x 13 x 4,5 centiméteres testméret hatalmasnak számított. A beszélgetési idő mindössze 30 perc volt, és az akkumulátor töltése 10 óráig tartott.


 

A technológia még nem volt kész a tömeggyártásra. A prototípus továbbfejlesztése majdnem százmillió dollárjába került a Motorolának. Az első kereskedelmi változat, a DynaTAC 8000X csaknem tizenegy évvel Cooper new york-i hívását követően került piacra, ára pedig majdnem 12 ezer dollár volt.

 

Az első igazi Motorola mobiltelefon hasonló képességekkel rendelkezett, de a súlya már csak 790 gramm volt. Az első kereskedelmi és nemzetközi mobilhívást bő egy évtizeddel Cooper hívása után indították el egy Motorola DynaTAC készülékkel. 1983. október 13-án Chicagóban Bob Barnett, az Ameritech Mobile Communications akkori elnöke Alexander Graham Bell németországi unokáját hívta fel.

blogbejegyzések
Togkalaxis telefonos Applikáció Letöltése az AppStore rendszeréből - IOS Togkalaxis telefonos Applikáció Letöltése a GooglePlay rendszeréből - ANDROID
©2018-2024 tokgalaxis.hu minden jog fenntartva!
powered by ForWeb - Webáruház Készítés
0